علم داده و هوش تجاری

۶ نرم افزار رایگان و کاربردی برای عملیات داده کاوی و یادگیری ماشین

نرم افزار رایگان داده کاوی یادگیری ماشین
نوشته شده توسط مسعود کاویانی

در دنیای داده کاوی و یادگیری ماشین، ابزارهای بسیاری به چشم می‌خورد که هر کدام از آن‌ها کاربرانِ مخصوص خود را دارند. در این میان بعضی از این نرم‌افزارها از شهرت بیشتری برخوردار هستند. در این نوشته سعی داریم تا به معرفی ۶ نرم افزار رایگان در حوزه‌ی داده کاوی بپردازیم که به وسیله‌ی آن‌ها می‌توانید الگوریتم‌ها و روش‌های متعدد یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، متن کاوی، تصویرکاوی و… را بر روی داده‌های خود اجرا کنید. این نرم افزارها قابلیت پیاده‌سازی بخش‌های متعدد و روش‌های مختلف موجود در داده کاوی را دارند. برای مثال توانایی پیش‌پردازش داده‌ها، مرتب‌سازی و تمیز کردن داده‌ها، انتقال داده‌ها به قسمت‌های مختلف، اجرای الگوریتم‌های طبقه‌بندی، خوشه‌بندی، قواعد وابستگی، ارزیابی مدل‌ها و مصورسازی داده‌ها از جمله ویژگی‌هایی است که این نرم افزارها پیاده‌سازی کرده‌اند.

از ویژگی‌های این نرم افزارها می‌توان به این مورد اشاره کرد که کسانی که دانش برنامه‌نویسی ندارند نیز می‌توانند با این نرم افزارها پروژه‌های مختلف داده کاوی را انجام دهند. در واقع این نرم افزارها به گونه‌ای طراحی شده است که تا حد امکان سادگی در استفاده و روان بودن عملیات‌ها و جریان‌های کاری را فراهم آورد. ترتیب معرفی، نشان‌گر مورد خاصی نیست.

۱. نرم افزار Orange

نرم افزار orange

قطعاً یکی از ساده‌ترین و کاربردی‌ترین نرم‌افزارهای داده کاوی، نرم افزار Orange است. این نرم‌افزار با طراحی محیط گرافیکی ساده و روان، توانسته روش‌ها و الگوریتم‌های مختلف یادگیری ماشین را در اختیار کاربر قرار بدهد و کاربران مختلف حتی بدون دانش برنامه‌نویسی، می‌توانند به راحتی از این نرم‌افزار استفاده کنند. این نرم‌افزار را می‌توانید برای سیستم عامل خود از وب‌سایت Orange دانلود کرده و با مراجعه به قسمت راهنمای همین وب‌سایت، با بخش‌ها، الگوریتم‌های مختلف و کاربردهای متفاوت این نرم‌افزار آشنا شوید.

۲. نرم افزار RapidMiner

رپیدماینر را شاید بتوان محبوب‌ترین نرم افزار رایگان در حوزه‌ی داده کاوی دانست. این نرم افزار با سادگیِ مثال‌زدنی و کیفیت بالای پیاده سازی، توانسته به کمک کاربران متخصص و همچنین کاربران عمومی برود. وجود الگوریتم‌های مختلف، روش‌های ترتیبی و ایجاد جریان‌های کاری، رپیدماینر را به یکی از نرم افزارهای پرطرفدار این رشته تبدیل کرده است. این نرم افزار را می‌توانید از وب‌سایت رپیدماینر دانلود نمایید. همچنین رپیدماینر نسخه‌ی تحت وبی دارد که به علاقه‌مندان این امکان را می‌دهد که بتوانند بدون دانلود نرم‌افزار و در فضای وب ابری، مدل‌های خود را ساخته و از آن استفاده کنند. همچنین در آکادمیِ رپیدماینر، می‌توانید با ویژگی‌ها و کاربردهای مختلف این نرم افزار در حوزه‌ی علوم داده آشنا شوید.

۳. نرم افزار WEKA

نرم افزار وکا یکی از نرم افزارهای قدیمی و بسیار قدرتمند در داده کاوی است. البته وکا، یک کتابخانه به زبان جاوا هم هست که برنامه‌نویسان جاوا می‌توانند از آن در برنامه‌ی خود استفاده کنند. توانایی مدیریت فایل‌های حجیم و سادگی در استفاده، از مزایای این نرم افزار است. وکا را می‌توانید از وب‌سایت waikato دانلود کنید و بر روی سیستم عامل خود نصب نمایید. همچنین در این وب‌سایت مجموعه‌ای از آموزش‌های داده کاوی توسط نرم افزار وکا آموزش داده شده است.

۴. نرم افزار KNIME

از دیگر نرم افزارهای کاربردی، رایگان و متن بار در حوزه‌ی داده کاوی، نرم افزار KNIME است. این نرم افزار علاوه بر ایجاد محیطی حرفه‌ای، سادگی در طراحی و استفاده را نیز مد نظر قرار داده است. وجود روش‌ها و الگوریتم‌های مختلف در حوزه‌ی پیش‌پردازش، طبقه‌بندی، خوشه‌بندی و نمایش و ارزیابی داده‌ها و مدل‌ها، این نرم افزار را به عنوان گزینه‌ی اول، برای برخی از متخصصان حوزه‌ی علم داده تبدیل کرده است. نرم افزار KNIME را می‌توانید از وب‌سایت این نرم افزار دانلود کنید. همچنین در این وب‌سایت مجموعه‌ای از آموزش‌های کاربردی نرم افزار KNIME برای مطالعه و یادگیری قرار گرفته است.

۵. نرم افزار DataMelt

DataMelt، نرم افزاری رایگان و متن باز است که شاید کمتر به گوش متخصصان حوزه‌ی داده کاوی و یادگیری ماشین خورده باشد. این نرم افزار از گزینه‌های مناسب جهت محاسبات مختلف در حوزه‌ی یادگیری ماشین و مصورسازی داده‌هاست. با کمک این نرم افزار می‌توانید انواع روش‌های آماری و محاسباتی را بر روی داده‌های خود اجرا کرده و نتایج آن را مشاهده کنید. DataMelt به صورت یک کتابخانه نیز می‌تواند در برنامه‌ی شما مورد استفاده قرار بگیرد. این نرم افزار را می‌توانید از وب‌سایت DataMelt دانلود و بر روی سیستم عامل خود نصب نمایید.

۶. نرم افزار NeuralDesigner

اگر با شبکه‌های عصبی کار کرده باشید، از قدرت این شبکه‌ها در طراحی مدل‌های داده کاوی آگاه هستید. این دسته از الگوریتم‌ها، توانایی شناخت الگوهای پیچیده را همراه با دقت بالا دارند. نرم افزار NeuralDesigner از جمله نرم افزارهایی است که به صورت تخصصی برای طراحی و پیاده‌سازی شبکه‌های عصبی ساخته شده است. با استفاده از این نرم افزار، می‌توانید مدل‌ها و معماری‌های مختلف شبکه‌های عصبی را طراحی کرده و آن‌ها را ارزیابی کنید. نسخه‌ی رایگان این نرم افزار، در وب‌سایت NeuralDesinger به همراه آموزش‌های مختلف موجود است که می‌توانید آن را بر روی سیستم عامل خود نصب نمایید.

درباره نویسنده

مسعود کاویانی